Valderrama truffelolies worden geproduceerd op basis van een van haar eigen Extra Virgin olijfolies. Het betreft de variëteit Ocal. De mildste en meest delicate variëteit. De truffel-smaak en het truffelaroma worden ‘een op een’ verkregen door de eerlijke uitwisseling van de smaak van de natuurlijke truffels met de Ocal olijfolie:
- Zwarte Truffel
(Tuber Melanosporum uit Spanje) - Witte Truffel
(Magnatum Pico uit Italië)
De natuurlijke truffelsmaak wordt verkregen door de truffels in een gecontroleerd proces te laten drogen, gevolgd door een proces van maceration (koud trekken). In een daarop volgend stadium worden de truffels door middel van infusie verenigd met de Ocal olijfolie. Deze eenwording vindt plaats onder een geringe verhoging van de temperatuur. De truffels worden aan het eind van het proces weer uitgefilterd.
Samenvattende conclusie van het LQM rapport:
- in the graphics of Valderrama´s truffle oils, obtained by the Chromatograph of gasses and masses, the spectrum of volatile compounds corresponds to an Extra Virgin Olive Oil of the highest quality, complemented with shades of flavour, coming from the infusion process with the truffle
- the aromatic profile of Valderrama truffle oils presents green and fruity notes, characteristic for the best Extra Virgin Olive Oil and nuances to notes of garlic, onion and the typical taste of the fungi mushroom, no hints of artificial flavours
- this was not the case with the samples of the other brands, that had a few excessive peaks related to the typical smell of cabbage, onion and garlic, which indicates the use of artificial flavours, on the other hand we had found hints of acidity and sharpness