Valderrama garandeert de kwaliteit van de componenten, die in water oplosbaar zijn en in haar olijfolies aanwezig zijn. Deskundigen onderscheiden Premium Extra Virgin olijfolie op basis van de uitzonderlijke waarden van deze componenten.
Met name de in wateroplosbare componenten noemen wij expliciet, omdat ze als relatief klein onderdeel van de olijfolies (niet meer dan 1,5% van de totale hoeveelheid) direct verantwoordelijk zijn voor belangrijke eigenschappen, zoals smaak, aroma, een hoog antioxidantgehalte en de ruime aanwezigheid van onder andere vitamine E. Kortweg gesproken; “uiteindelijk bepalen deze stoffen de Premium Extra Virgin kwaliteit van een olijfolie”.
Om de grootst mogelijke aanwezigheid van deze positieve stoffen in onze oliën te garanderen, heeft Valderrama een aantal jaren geleden een uiterst modern en volledig geëquipeerd meetlaboratorium opgezet, waar onder andere vloeistofchromatografie (HPLC) en gaschromatografie dagelijks worden uitgevoerd. Een ultraviolette spectrofotometer en de zogenoemde ‘Elektronische Neus’ analyseren, hoe deze in wateroplosbare stoffen tijdens het productieproces kunnen worden geoptimaliseerd door de parameters van de centrifuge bij te stellen. Zo zijn er nog een tiental apparaten in het Valderrama laboratorium, waarmee tijdens het oogstproces de kwaliteit van de geproduceerde olie wordt gemeten, gecontroleerd en, indien mogelijk, aangepast.
Het is een intensieve, kostbare en unieke kwaliteitscontrole, die niet alleen het essentiële proeverijproces aanvult, maar ook een wetenschappelijke basis biedt voor de organoleptische eigenschappen, evenals de garantie voor een maximale aanwezigheid van gezondheid bevorderende stoffen, zoals anti-oxydanten en vitamine E, die in de Valderrama Extra Vigin olijfolie voor komen.
Het gehele bedrijf wordt jaarlijks door een overheidsinstelling gecontroleerd m.b.t. de voedsel certificaten BRC en IFS Zie hiervoor bovenstaande bijlagen.