Olijfoliecake met citroentijm en citroen
Een waanzinnig goed recept! Deze cake blijft superzacht door het gebruik van olijfolie. De smaak van citroentijm wordt mooi opgevangen door de extra vierge olijfolie van Valderrama. Omdat deze cake over het algeheel al goed zoet is, heb je een krachtige olijfolie nodig om deze toch te proeven. We kiezen hier bewust voor de Hojiblanca. Het recept voor de witte chocolade- en olijfolieganache die gebruikt wordt als basis voor het glazuur vind je hier.
Receptuur voor 2 x 23 centimeter springvorm.
Ingrediënten
- 480 gram bloem
- 80 gram amandelmeel
- 15 gram bakpoeder
- 4 gram baking soda
- 6 gram zout
- 90 gram Noilly Prat
- 90 gram citroensap
- 10 gram vanille-extract
- 440 gram suiker
- 6 eieren
- 12 gram citroen, rasp
- 15 gram citroentijm, fijngehakt
- 550 gram Hojiblanca olijfolie, Valderrama
- 220 gram roomkaas
- 180 gram witte chocolade- en olijfolieganache
- 220 gram roomkaas
- 80 gram poedersuiker
- naar behoefte Hojiblanca olijfolie, Valderrama
- naar behoefte suiker
Werkwijze
- Verhit de oven voor op 180°C.
- Bekleed de bodem van springvormen met bakpapier en vervolgens met olijfolie en suiker.
- Meng in een mengkom de bloem, het amandelmeel, bakpoeder, baksoda en zout samen met een garde.
- Meng vervolgens in een maatbeker de Noilly Prat, citroensap, vanille-extract.
- Plaats de suiker met de eieren, citroenzeste en fijngehakte citroentijm in de mengkom van de planeetmenger en klop op middelhoge snelheid gedurende 5 minuten tot een luchtige massa.
- Schenk vervolgens in een dunne straal de olijfolie er al kloppend bij zodat deze emulgeert met de ei-basis.
- Schenk vervolgens 1/3 van het Noilly Prat mengsel er al kloppend bij, voeg dan de helft van het bloemmengsel toe.
- Herhaal dit nog een keer en voeg als laatst de overgebleven Noilly Prat toe, meng kort door.
- Verdeel het beslag over de twee springvormen en bestrooi met wat fijne suiker.
- Plaats de springvormen in de oven en bak op 165°C af voor 35-40 minuten. Test dit met een caketester.
- Laat de citroentijm-olijfoliecakes nu voor 15 minuten in het blik op een draadrooster terugkoelen.
- Prik de cake rondom in en schenk per cake 45 milliliter olijfolie erover om te tremperen.
- Meng nu de witte chocolade- en olijfolieganache, roomkaas en poedersuiker goed met een garde.
- Werk de cake af met het glazuur.
Toepassingen
- Heerlijk als component in een dessert met witte chocolade, passievrucht en pistache.
- Combineert goed met componenten van abrikoos, pijnboompit en physalis.
- Perfect voor bij de high-tea of als friandise.