Bevroren olijfolietuile
Deze tuile van olijfolie is eigenlijk een kruim van koekdeeg, ook wel sablé genoemd, aan elkaar gevroren met extra vierge olijfolie. We gebruiken hiervoor de Arbequina olijfolie van Valderrama, die met tonen van citroen en grapefruit uitermate geschikt is voor moderne desserts. Een relatief simpele bereiding met een spectaculair resultaat. Je kan het ook als saus gebruiken in je dessert, laat het dan simpelweg al ontdooien alvorens het aan tafel te laten komen.
Receptuur voor 560 gram.
Ingrediënten
- 225 gram boter
- 150 gram suiker
- 6 gram zout
- 34 gram eidooier
- 470 gram bloem
- 155 gram amandelmeel
- 160 gram Arbequina olijfolie, Valderrama
- naar behoefte koud water
Werkwijze
- Sla de boter, suiker en het zout samen volledig luchtig in de planeetmenger met de platte menghaak.
- Meng vervolgens het eigeel erdoorheen.
- Meng de bloem en het amandelmeel met elkaar met een garde en voeg dan toe aan het botermengsel.
- Kneed door tot een sablédeeg. Voeg eventueel een eetlepel koud water toe.
- Laat het deeg 3 uur rusten op kamertemperatuur.
- Rol het deeg uit in een egale laag van 5 millimeter op een stuk bakpapier.
- Bak het sablédeeg gedurende 20 minuten af op 180°C, tot het geheel goudbruin is.
- Laat de afgebakken sablé volledig afkoelen.
- Weeg 400 gram van de sablé af en plaats in een sterke blender met 80 gram van de olijfolie.
- Draai op hoge snelheid glad en schenk de rest van de olijfolie in een dunne straal erbij tot alles volledig glad is.
- Passeer dit door een fijne zeef en schenk op een met bakpapier beklede tray in een laag van 2 millimeter.
- Vries dit volledig aan voor minimaal 6 uur.
- Snijd de tuile met een mes en handschoenen aan voorzichtig in dunne banen of andere vormen.
- Plaats op het bord en serveer direct.
Toepassingen
- Heerlijk in een dessert met grapefruit, pistache en avocado.
- Combineert goed met kers, amandel en pure chocolade.
- Heerlijk in een dessert met bloedsinaasappel, koffie en vanille.